Home Education Get Started with Best Salesforce Interview Questions

Get Started with Best Salesforce Interview Questions

These Salesforce Interview Questions are the questions which are asked during the placement i.e at the time of appearing to the job

This Blog Includes

  1. Interview Questions
  2. Conclusion

Salesforce Interview-Questions

Salesforce Developer Interview Questions
Salesforce Developer Interview Questions

Question 1. Explain What Is Sales Force?

Answer : Salesforce is a CRM  that brings companies and customers together which results as a software-as-a-service (SaaS).

Question 2. What Is A Custom Object In SFDC?

Answer :Custom objects are nothing but database tables. As,It stores data  which is related to your company in SFDC . Once you have defined the custom object Therefore,  you can do following things like

  • Firstly,Create custom fields
  • secondly,Associate the custom object with other records
  • Next,In custom related lists, it display the custom object data
  • later,For custom object, records track events and tasks
  • After that, Build page layouts
  • Next,For the custom object create a custom tab
  • Therefore,to analyze custom object data create dashboards and reports
  • Share your custom tabs, custom apps, custom objects and any other related components later can do many activities

Question 3. Explain What Is Object Relationship Overview?

Answer :Object relationship in Salesforce is used to link custom object records as well as to standard object records in a related list. In generally words, it is helpful to track product defects associated with customer cases or problems. Therefore,show different types of relationship by creating custom relationship fields on an object.

Question 4. Mention Changing What May Cause Data Loss?

Answer :Data loss may cause due to following reasonsChanging data and date-time

  • Firstly,Altering to percent,number and currency from other data types
  • Change of multi-select pick list, checkbox, so,by auto number to other types
  • Then,Altering to multi-select pick list from any type except picklist
  • As a result, Changing to auto-number except from text
  • Changing from text-area to e-mail, also to phone, URL and text

Question 5. How Saas Can Be Helpful To Sales Force?

Answer :As SaaS is a subscription based, customers can always choose not to renew if they are dissatisfied

  • As a result, Customers can avoid a large initial investment in an IT infrastructure and day to day hustle of maintaining infrastructure
  • In other words SaaS customer provides same provider infrastructure and also easy integration
  • Also,It provides applications use a simple internet interface that makes easier for customer to use.
  • Hence ,It always provide a latest platform to the customer with innovation.

Question 6. How Sales Force Is Useful In Tracking Sales?

Answer :SFDC has all the basic details including the number of customers served daily, daily  ,the volume of sale , sales manager detailed reports, sales numbers in each month .  Also, it keeps a track on the repeated  customer, which is key to success for any sales organization/company.

Question 7. Mention How Many Relationship are Included In Sfdc And What Are They?

Answer :There are two types of relationships

  • Master detail relationship
  • Lookup relationship

Question 8. What Is The Difference Between Isnull And Isblank?

Answer : isNull: It supports for number field isBlank: It supports for Text field

Question 9. Explain What Is The Trigger?

Answer :Trigger is a code or action  that is executed before or after the record is updated or inserted.

Question 10. Use Of The Static Resource In SFDC ?

Answer :With the help of static resources .so that,you can also upload files like zip files, images, jar files, JavaScript and CSS files that can be referred in a visual force page. Generally,The optimum size or storage of static resources for an organization is 250 MB.

Question 11. What Is The Difference Between Force.com And Salesforce.com?

Answer :Force.com provides PaaS (Platform as a Service) while Salesforce.com provides  SaaS ( Software as a Service).

Also see : Force.com vs Salesforce.com

Question 12. What Are The Actions Available In Workflow?

Answer :Actions available in workflow are

  • Email Alert
  • Task
  • Field Update
  • Outbound Message

Question 13. What Is The level/point Of Data.com Records That Can Be Added To SFDC?

Answer :User can see his/her limit from setup,just by clicking on the data.com administration/Users.  By using the data.com users section, the user can see their monthly limit and the way how many records are exported during the month.

Question 14.  The Different Types Of Custom Settings In Salesforce are?

Answer :The Different types of custom settings in Salesforce includes

  • Hierarchy type
  • List type

Question 15. Types Of Object Relations In Salesforce?

Answer :Different types of object relations in SFDC includes

  • One to many
  • Many to many
  • Master detail

Question 16.  Different Types Of Reports Available In SFDC ?

Answer :Different types of reports available in SFDC are

  • Tabular report: As, It displays the grand total in the table form
  • Matrix report: It is a detailed report in which the grouping is done based on both rows and columns
  • Summary report: It is a detailed form of the report in which the grouping is done based on columns
  • Joined report: With this two or more reports can also be joined in the single reports

Question 17. To Schedule  Dynamic Dashboard In SFDC does It Possible?

Answer :however, we can’t schedule a dynamic dashboard in SFDC.

Question 18. What Does It Indicate If An Error Stated as “list Has No Rows For Assignment”?

Answer :The error that wants to say that “list has no rows for assignment” indicates that the list you are trying to access has no values in it.

Question 19. Explain The Junction Object Is And What Is The Use?

Answer :junction objects are used to build many-to-many relationships between objects.  So,that You can take a recruiting application example, where a position for a job opportunity can be linked to many candidates and in the same manner a candidate can be linked to the different positions.

So, to join/connect this data model, you need a third party object, this object is referred as junction object.  Here “job application” is the junction object.

Question 20. Explain What Is Audit Trail?

Answer :It is function which is helpful in knowing the information or track all the recent setup changes that the administration does to the organization.  It can store last 6 months data.

Question 21. Explain What Is Dashboard?

Answer :Dashboard is the pictorial or graphical  representation of the report, and we can add up to 20 reports in a single dashboard.

Question 22. List the Controllers Can Be Used In A Visual Force Page?

Answer :We know that Salesforce comes under SaaS, one can use only one controller and as many extension controller.

Question 23. Differentiate Between Soql And Sosl?

Answer :SOQL ( Salesforce Object Query Language)Only one object at a time can be searched

  • Query all type of fields
  • It can be used in triggers and classes
  • DML operation can also be performed on query results

SOSL (Salesforce Object Search Language)

  • Many objects can be searched at a time
  • Query only e-mail, phone and text
  • It can be used in classes but not in triggers
  • DML operation cannot be performed on search result

Question 24. When Do You Use A Before Vs. After Trigger?

Answer :Most of the triggers are before triggers – so if you’re unsure, go with before trigger!

You may be wonder that  why so many triggers are before triggers. There’s a good reason – they’re simpler to use. If you need to make any modifications to a record entering your after trigger, you have to do a DML statement. This isn’t compulsory in a before trigger – changes to records entering your trigger always save!

The specification use case of an after trigger is when you need to associate any record to a record being created in your trigger. Here’s an example:

For example:Automatically create an Opp when an Account is created
trigger AutoOpp on Account(after insert) {
  List<Opportunity> newOpps = new List<Opportunity>();
  for (Account acc : Trigger.new) {
    Opportunity opp = new Opportunity();
    opp.Name        = acc.Name + ‘ Opportunity’;
    opp.StageName   = ‘Prospecting’;
    opp.CloseDate   = Date.today() + 90;
    opp.AccountId   = acc.Id; // Use the trigger record’s ID
    newOpps.add(opp);
  }
  insert newOpps;
}

Question 25. What’s The length of  Maximum Batch Size In A Single Trigger Execution?

Answer :The Default batch size is 200 , maximum batch size is 2000.

Question 26. What Are The Differences Between 25 And 18 Digit Record Ids?

Answer :Difference Between 25 and 18 Digit Record Id. Hi Experts, I would like to know the exact difference between 25 and 18 digits record id. Most of us say, 25 digit(case sensitive) and 18 digit(case insensitive).

Question 27. When Should You Build Solutions Declaratively without Code?

Answer : As a salesforce best practice is to do , if something can be done using Configurations (Declarative) then its preferred over programming. The declarative tool i.e framework is optimized for the platform and is always preffered.

Question 28. Can you give An Example Of A Standard Object That’s Also Junction Object.

Answer :OpportunityContact role is the junction object  inbetween Opportunity and Contact, and also Quote is junction between Contract and Opportunity.

Question 29. What Are Tile Report Types?

Answer :There are 4 Types of report in Salesforce.

  • Tabular Reports: We can only displays the grand total in the table
  • Summary Reports: It is a detail form of report in which the grouping done based on Columns.
  • Matrix Reports: It is a detail form of report in which the grouping done based on both Rows and Columns.
  • Joined Reports: We can join the two or more reports in the single report displayed in the form of blocks.

Question 30. List of Field Dependencies that We Can Use In Visual Force Page?

Answer :Maximum of 10 field dependencies in VF page.

Question 31. What Is Roll-up Summary?

Answer :Roll-up summary displays the count of child records and calculate the aggregation i.e sum, Min and max of fields of the child records.

Question 32. How can we  Create Roll-up Summary Field On Lookup Relation?

Answer :It is Not possible. Roll-up summary is active for only Master —Detail relationship.

Question 33. What Is Field Dependency?

Answer :According to  field selection on- one field filter the pick list values on other field.

Question 34. Is Check Box Performs Like Controlling Field?

Answer :Yes possible. Controlling field must be Check box or pick list.

Question 35. Can we Change The Grant Access Using Role Hierarchy For Standard Objects?

Answer :No it is not possible.

Question 36. Usage Of “transfer Record” In Profile?

Answer :If the user have only Read access on particular record but he wants to change the owner name of that record, then in profile level Transfer Record enables he can able to change the owier.

Question 37. What Is Permission Set?

Answer :Permission sets extends users functional access without changing  the users profile.

Ex: A user has only create access through profile on custom object. administrator want to give access Edit and read operations to him without changing the profile. Administrator creates the permission set having edit and read operation on custom object and assign to that user.

Question 38. What Is Manual Sharing?

Answer :It is to share a record to a particular user manually.

Navigate  to detail page of record and then click on manual sharing button and assign that record to other user with Read or Read/write access.

Manual Sharing button activates or enables  only when OWD is private to that object.

Question 39. How can we  Create Master Details Relationship Between Existing Records?

Answer :NO we can not create Master Detail relationship Directly in between existing records, first we need have to create Lookup relationship and must give valid lookup fields and it shouldn’t null.

Question 40. How Many Ways We Can Call Apex Class in Salesforce?

Answer :Visual force page

  • Web service
  • Triggers
  • Email services

Question 41. Give the  Difference Between Action Support And Action Function?

Answer :Action function: Invoke the controller method from java script using AJAX and we can use action function from different places on visual force page.

Action support: Invoke the controller method using AJAX when ever occurs on page like an event onMouseOver, onClick. etc… and so that we can use action support for particular single apex component.

Question 42.List the Ways We Can Made Field Is Required in salesforce ?

Answer :While creation of field

  • Validation rules
  • Page Layout level

Question 43. What Is Difference Between Role And Profile?

Answer :Role is a Record level access type and it is not mandatory for all users.

Profile is a type of object level and field level access and it is mandatory for all users.

Question 44. The Maximum Size Of The Pdf document Generated On ‘visualforce Attribute Renderas?

Answer :15MB

Question 45. What Is Wrapper Class?

Answer :A Wrapper class is a special type of class whose instances are collection of other objects.

Wrapper class is used to display different objects on a Visual Force page in same table.

Question 46. Salesforce is also called as ?

Answer :SFDC(Salesforce (dot) com )

These were some of the Salesforce Interview Questions asked during the HR round in the Interview process

Salesforce Interview Questions Related to salesforce Admin

Salesforce Interview Questions Relate to Visualforce

Also Refer my blogs

Conclusion

Give the interviewee chance to ask you any questions you can answer. we should also summarize the main results of the interview. Make sure that if possible, you have an opportunity to return if you have more questions later. Thank the interviewee for his or her time before you end the interview.

 

RELATED ARTICLES

5 Best Laptops Under 60000 Suitable To Your Profession

Today we live in the era of the internet in which laptops and mobile phones play an important role. So if you...

5 Best Inverters to Buy This Year | How to Choose the Right Inverter

We all know inverters are useful for getting backup of electricity, but fewer people know about all features and types. If you...

Top Selling Best Budget Smartphones That You Can Buy This Year

Are you planning to buy a smartphone? Or Looking for a budget smartphones with the best features?  Almost everyone is stuck with...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

5 Best Laptops Under 60000 Suitable To Your Profession

Today we live in the era of the internet in which laptops and mobile phones play an important role. So if you...

5 Best Inverters to Buy This Year | How to Choose the Right Inverter

We all know inverters are useful for getting backup of electricity, but fewer people know about all features and types. If you...

Top Selling Best Budget Smartphones That You Can Buy This Year

Are you planning to buy a smartphone? Or Looking for a budget smartphones with the best features?  Almost everyone is stuck with...

Top 10 Network Marketing Companies in India | Future of MLM Business

Everybody knows about marketing that it is an essential part of a business. It is essential to promote our product to others...

Recent Comments